Parke.

Akbaş yapı & elektrik

Parke.

Neden Biz?

Parke ile ilişkin her türlü sorunuzda iletişime geçebilirsiniz. Bu alanda uzmanlığımızı Garanti Ediyoruz. Gerek büyük gerekse küçük çaplı Parke sorunları, uzman kadromuz ile çözüme ulaşacaktır.

Parke Nedir?

Parke, meşe, gürgen, kayın gibi sert ağaç kerestelerinin makinelerde işlenmesi ile elde edilen dar, uzun ve zıvana lambalı döşeme kaplama gerecine deniyor.

Masif ya da kalın parke olarak anılan parkelerde kalınlıklar yüzde 2’lik toleransla 17 ve 22 milimetredir. Genişlikler 5’er milimetrik farkla 30-100 mm arasında değişkenlik gösteriyor. Uzunluklar ise 50’şer milimetrik farkla 200-1000 milimetre arasında bulunuyor.

Parkeler çeşitli şekillerde döşenebilir. Örneğin, balıksırtı, zikzaklı, haneli, mozaik ve İngiliz biçimi gibi..

Parke, kör döşemeye ya da doğrudan doğruya kadronlarla çakılarak veya şap üzerinde yapıştırılarak döşeniyor.

Parke Çeşitleri..

 Ahşap mozaik parke

Ahşap mozaik parke, Roma mozaiği gibi, atölyelerde, kareler meydana getirecek şekilde bir kağıda yapıştırılan 1 cm kalınlığında, 2×10 cm’lik ahşap parçalardan ibaret döşeme kaplamasına deniyor. Bu kareler, mala perdahlı ve yüksek dozlu çimento şap üzerine özel bir tutkalla yapıltırılıyor.

Laminat parke

Laminat parke, basılan yüzeyi laminat kaplanmış, tabakalı ince parkeye deniyor.

Lamine parke

Üstte iyi cins, altta daha düşük nitelikli ağaç kullanılarak tabakalar halinde yapılan hazır cilalı parkeye deniyor.

Masif parke

Som ağaç kullanılarak yapılan parkeye deniyor.

Parke taşı..

Yol ya da kaldırım kaplamak için kullanılan dikdörtgenler prizması ya da küp şeklinde kabaca kesilmiş taşa deniyor. Adi parke taşı, çoğunlukla yüksekliği 16 cm, öbür boyutları 12×22 cm olan parke taşına deniyor. Kilitli parke taşı ise, çeşitli şekillerde geçmeli beton parke taşına deniyor.

Parke Nasıl Döşenir?

Parke döşenecek zemin önemlidir. Muntazam bir parke döşeme işlemi için zeminin mutlaka kuru, yük kaldırabilen, temiz ve pürüzsüz olması gerekir. Parke döşemeden önceki mevcut zemininiz boş ise ilk işiniz temizlik olacaktır. Eğer zeminde engebe var ie şap atılarak düzeltilmesi ve pürüzsüz hale getirilmesi gerekir.

Zeminden sonra sıra parkenin hangi yön ve sıra ile döşenmesi kararına gelir. Eğer odanızın daha geniş görünmesini istiyorsanız parkeleri odanın geniş tarafı yönünde döşemelisiniz. Ayrıca ışığın yönüne doğru döşemeniz de dikkat edilmesi gereken başka bir kriterdir. Parkenizi döşerken mutlaka tüm kenarlardan yaklaşık 10 mm esneme payı bırakmalısınız. Bu uygulama zaman içinde nem sebebiyle genişleyecek olan parkelerinizin düzeninin bozulmamasını sağlar. Parkelerinizi düzgün bir sırayla, sonunda anlamsız boşluklar bırakmadan döşemek istiyorsanız yapacağınız yapacağınız işlem; oda uzunluğunuzdan esneme payını çıkarmak ve sonucu parke sayısına bölmektir. Böylece çıkan sonuca göre başlangıçtaki veya sonundaki parkeyi ne kadar kesmeniz gerektiğini bulacaksınız.

Parke Neden Önemlidir?

Yer döşemesi için geçmişten bugüne birçok malzeme kullanılmıştır. Bunlardan biri de ağaçlardan üretilen ve makine işlemesi sonucu kaplama aracı olarak kullanılan parkelerdir.   Parkeler hem zemini sıcak tutması ve konforlu kullanım sağlaması bakımından çok seçilen bir malzemedir. Bunlar üretim şekilleri ve diğer ayrıntılara göre değişik çeşitlere ayrılabilir. Lamine ya da yere yapıştırmalı masif şekilde kullanımı söz konusudur. Bu noktada lamine parke özelliklerinden de bahsetmek gerekir. lif yönü dik şekilde ayarlanan, üst üste preslenerek hazırlanmış, cilalı ve hazır parkelerdir. parke özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

Yerden ısıtmalı mekanlarda uygun kullanım sunar.

Uygulaması kolay bir malzemedir.

parke çeşitlerinde yüzer sistem yöntemi kullanılmıştır. Polietilen şilte üstüne bu uygulama olur. Masif parkelere göre karşılaştırıldığında renk farklılıklarının lamine parkelerde görülmediği fark edilebilir. Üretim sırasında görülen işlemler açısından parkeler özel ve sert cilalarla kullanılır. Ağaçtaki doğal görüntüyü yaşadığınız alanda görebilirsiniz.

Call Now ButtonTeknik Servis Hemen Ara!